CUKIER-CZY WARTO SŁODZIĆ

Statystycznie, spożywamy kilkanaście razy więcej cukru, niż jest w stanie zmetabolizować ludzki organizm. Liczymy że nie będzie to miało wpływu na nasze zdrowie, wagę i wygląd. Nic bardziej mylnego, wszystko ma wpływ na nasz organizm, ale My mamy także wpływ na wszystko to co jemy..

 

 

Otyłość wzrosła kilkukrotnie, na całym świecie w ciągu ostatnich 30-40 lat we wszystkich grupach społecznych. Szacuje się, że w 2010 r. nadwaga i otyłość spowodowały 3,5miliona zgonów, 3,9% utraconych lat życia i 3,8% skorygowanych o niepełnosprawność lat życia na całym świecie, przy znaczących kosztach opieki zdrowotnej. WHO oszacowało, że na świecie jest 1,9 miliarda dorosłych z nadwagą, z czego 600 milionów było otyłych. Odpowiada to 15% globalnej populacji dorosłych. Jeżeli utrzymają się ostatnie trendy, szacuje się, że do 2030 roku będzie 2,36 miliarda osób zaklasyfikowanych jako osoby z nadwagą i 1,42 miliarda jako otyłe.

Niestety ta sama WHO, pod naciskami w szczególności USA, uznała otyłość za chorobę..

Otyłość występuje wtedy, gdy spożycie energii ze spożywania posiłków lub napojów jest większe niż wydatek energetyczny poprzez metabolizm lub ćwiczenia. Istnieje wiele sposobów, w jakie możemy klasyfikować zdrowie danej osoby w odniesieniu do jej wagi, ale najczęściej stosowanym jest wskaźnik masy ciała (BMI) . Wysoki wskaźnik BMI nie wspiera pełnej diagnozy otyłości, ponieważ każdy z nas ma inną budowę kostną i mięśniową, co dla osób dobrze umięśnionych oznacza zwiększenie ogólnej wagi.

 

 

Czy cukier pasuje do epidemii otyłości?

 

Nadmierna niezdrowa żywność i słodzenie cukrem napojów jest ściśle powiązane z przybierabiem na wadze, ponieważ zapewnia to duże i niepotrzebne źródło kalorii o niewielkiej wartości odżywczej.

Obecnie spożywamy o wiele za dużo cukru w ​​naszej diecie. W raporcie opublikowanym przez WHO i przez SACN podkreślono potrzebę zmniejszenia spożycia cukrów do 5% naszego zużycia energii.

Jest to odpowiednik 7 łyżeczek / kostek lub 30 g cukru dziennie dla osoby dorosłej. Zalecenie dla dzieci wynosi 24 g dla dzieci w wieku 5-11 lat i 19 g dla dzieci w wieku 4-6 lat. Ten limit 5% jest znacznie niższy niż obecne spożycie, które wynosi 11,9% u dzieci w wieku od 1,5 do 3 lat; 14,7% u dzieci w wieku od 4 do 10 lat; i 15,6% u dzieci w wieku od 11 do 18 lat. Uważa się również, że przestrzeganie 5% zalecanego spożycia cukru powstrzymałoby wzrost otyłości i nastąpiłby sukcesywny spadek wagi w całej populacji.

Statystycznie spożywamy kilkanaście razy więcej cukru, licząc że nie będzie to miało wpływu na nasze zdrowie, wagę i wygląd.

Cukier w postaci glukozy dostarcza organizmowi energii. Jednak nie musimy jeść właściwie żadnego cukru, ponieważ nasze ciała mogą konwertować węglowodany – a nawet tłuszcz i białko, jeśli to konieczne – na glukozę. Chociaż owoce, warzywa i nabiał w sposób naturalny zawierają pewne cukry, cukry te są „pakowane” w witaminy, minerały i błonnik i są uwalniane powoli do krwi.

Dodane cukry wrzucają „puste kalorie” do jedzenia lub napoju, ponieważ nie są powiązane z żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Producenci często używają kilkunastu różnych rodzajów cukrów, więc przejrzyj listę składników nie tylko dla cukru, ale również dla syropów i słów kończących się na „oza”, takich jak sacharoza, fruktoza i maltoza.

Chociaż napoje są najważniejszym źródłem dodawanych cukrów, nie są one jedynymi. Istnieją dodatkowe sposoby na zmniejszenie spożycia dodanych cukrów i nie musi to oznaczać rezygnacji z deserów. Oto kilka pomysłów na ograniczenie ilości cukru w ​​diecie.

 

Daj swoim kubkom smakowym czas na dostosowanie.

 

Jeśli słodzisz kawę lub herbatę, dwiema łyżeczkami cukru, zmniejsz ilość do półtorej łyżeczki przez tydzień, a potem postaraj się dojść do jednej. Niby niewiele, ale w ciągu miesiąca okaże się, że nie zmieniając zbytnio sposobu odżywiania, nasza waga spadła o 1-2kg ! A to tylko kilka łyżeczek cukru..

 Jeśli napoje gazowane są Twoją pìętą achillesową, zmniejsz zużycie o jeden napój tygodniowo sukcesywnie zmniejszając zużycie do minimum. Dostosuj swoje przepisy kulinarne. Możesz upiększyć swoje ulubione przepisy, zmniejszając je odrobinę za każdym razem – spróbuj o jedną czwartą mniej cukru, niż wymaga tego przepis, a następnie o jedną trzecią, aż zauważysz różnicę. Na początku nie będzie to łatwe, ale po jakimś czasie będziesz preferował mniej słodką odmianę swoich posiłków.

 

Sięgnij po owoce, a nie sok!

 

Wyciskanie owoców rozbija komórki i uwalnia cukier do soku, dzięki czemu szybciej dostaje się do krwiobiegu. Co więcej, szklanka soku jest najbardziej kalorycznym odpowiednikiem trzech dużych owoców. Wypicie szklanki soku nie stanowi problemu, i nadal nie jesteśmy syci. Spróbuj zjeść 3 duże jabłka! Po zjedzeniu jednego jabłka, nasz organizm poczuje że zjedliśmy coś pożywnego a przede wszystkim coś, co jest zdrowe i naturalny cukier zostanie powoli przetworzony.